Samen versterken we de buurt
Stijn Goorden en Carlo van den Aarsen zijn beide sleutelfiguren in de wijk Langdonk in Roosendaal. Stijn als wijkverpleegkundige bij Thuiszorg West-Brabant (TWB) en Carlo als opbouwwerker bij WijZijn. Beide geloven in samenwerking, elkaar versterken, samen met en voor de bewoners van de wijk. Want zorgvragen staan vaak niet op zichzelf en heel veel problemen kunnen voorkomen worden door ze tijdig te signaleren.
Breder kijken dan de zorgvraag
Stijn Goorden: “Werken in de wijk dichtbij mensen, dat is iets dat goed bij mij past. Je kunt van alles tegenkomen en juist die diversiteit aan zorgvragen maakt mijn werk zo leuk. Mijn moeder werkt ook bij TWB als diëtist en in de zomermaanden was ik vroeger vakantiekracht. Zo heb ik veel kanten van de organisatie leren kennen. Als wijkverpleegkundige in Langdonk ben ik nu het aanspreekpunt voor meer dan 75 cliënten. In het contact met cliënten spelen er vaak naast de zorgvraag, nog veel meer problemen. Bijvoorbeeld geld- of relatieproblemen, armoede of eenzaamheid. Ik ben niet de persoon die daaraan voorbij gaat en vind het belangrijk om iets met deze signalen te doen. De samenwerking met Carlo en maatschappelijk werker Sara Aben van WijZijn is voor mij cruciaal. Vanuit het sociaal werk kennen zij de mogelijkheden. Zo kunnen we tijdig problemen signaleren en oppakken”.
Een wijk waarin iedereen mee kan doen
Carlo had als opbouwwerker in Langdonk al langer de wens om meer samen te werken met TWB. “Daarin hebben Stijn en ik elkaar echt gevonden. Beide vinden we het belangrijk om te bouwen aan een gezonde wijk waar iedereen mee kan doen, mensen mét en zonder zorgvraag. Daar waar de zorg stopt kunnen we vanuit het sociaal werk in de wijk veel voor mensen betekenen. Een goed voorbeeld is het verhaal van Marie* die vorig jaar het zomerconcert in de Broedplaats Langdonk bezocht. Ze kwam met de taxi terwijl ze 200 meter van deze locatie woont. Ik bracht haar terug naar huis. Toen ik Marie vertelde over de frietmiddag en andere activiteiten in de Broedplaats was ze direct enthousiast. Maar vervoer was lastig. In overleg met Stijn is gekeken of de zorg afgestemd kan worden op de activiteiten in de Broedplaats. Dat is gelukt. Marie neemt nu deel aan activiteiten, ontmoet nieuwe mensen en is zichtbaar gelukkiger. Dat is echt mooi om te zien.”
We weten elkaar te vinden
Zowel Stijn als Carlo geloven in de kracht van de buurt waarin mensen naar elkaar omkijken. Het Voor-elkaar-team is daar ook een mooi voorbeeld van waarbij professionals en vrijwilligers samen optrekken. “In sommige culturen lossen mensen het liefst hun problemen zelf op met familie. Deze mensen hoor of zie je niet. Weer anderen staan geregeld op de stoep omdat ze vinden dat ze recht hebben op zorg. Onze samenleving is heel divers en samen moeten we er wat moois van maken en de verschillen respecteren. Het is fijn dat we elkaar in de wijk Langdonk heel goed weten te vinden. Daarmee maken we samen het verschil en versterken de buurt .”
Dit verhaal is een mooi voorbeeld van samenwerken aan een Zorgzame Buurt waarbij TWB en WijZijn inzetten op krachtige netwerken dichtbij inwoners.
* Vanwege de privacy is de naam van de inwoner in dit artikel fictief.